政大藝文中心節目 政大藝文中心節目
學務處藝文中心 ‧ 藝文中心簡介 ‧ 藝中場地租借 ‧ 參觀資訊 
首 頁最新消息 ‧ 聯絡我們 ‧ 歷屆政大駐校藝術家 ‧ 網站地圖
introduction program artist performances movies workshop
  
 影展總覽   2 / 5 

日常對話
Small Talk

導演:黃惠偵

10.05(四)19:30-21:45

│護│ 2016│台灣 | Colour│ 88min│中文字幕

映後座談:黃惠偵導演

《 得獎或參展紀錄 》

2017 柏林影展「泰迪熊獎」最佳紀錄片
2017台北電影節最佳紀錄片
2016 金馬影展最佳紀錄片

線上報名 Register

Small Talk

Director: HUANG Hui-chen

Thu. 05 Oct. 2017
19:30-21:45

│PG│ 2016│Taiwan | Colour│88min│Chinese Subtitles

Post-Screening Discussion by Director HUANG Hui-chen

  我和我母親雖然生活在相同的空間裡,但幾十年來,就像是同個屋簷下的陌生人,唯一的交集是她為我準備的吃食。我們之間沒有噓寒問暖、沒有母女間的心裡話、沒有「我愛你」。當我注視著她,我知道在那震耳欲聾的沈默之下,藏著讓她難以面對及言說的秘密;我知道在緊閉的雙唇背後,是令她窒息且擺脫不去的恥辱。我終於鼓起勇氣與她開啟對話,但我真的準備去好面對她將給出的答案了嗎?我們又是否都能夠好好面對那些已經被埋藏許久的過去?

這是一個關於母親與我的故事。
電影述說著我們生活裡的瑣碎日常,也說那些關於我們生命裡的傷痛非常。

  Although I live with my mother, for decades, we have been strangers who happen to be under the same roof. Our only interaction is when she prepares food for me. There are no chit-chats, no heartfelt mother-daughter conversations, no verbal expressions of affection. When I look at my mother, I know that beneath the deafening silence lies an unspeakable and suffocating secret, a sense of shame. I finally manage to summon the courage to start a conversation with her, but I am uncertain whether I am ready to face her. Will we be able to face the past that has been buried for so long?

This is a story about my mother and me.
This is a movie about the trivial incidents of our daily lives and the enormous grief in our hearts.

  導演 | Director   

黃惠偵導演

六歲開始跟著媽媽跳陣頭,二十歲轉行從事社會工作上街頭。 曾任 台北市紀錄片工會秘書長,現為自由影像工作者及一個孩子的母親。 過去作品包括《我和我的T媽媽》、《八東病房》及《烏將要回家》等短片。



政治大學藝文中心
校址:11605 臺北市文山區指南路二段 64 號
服務電話:(02)2939-3091 分機 63393
學務處藝文中心 ‧ 藝文中心簡介 ‧ 藝中場地租借 ‧ 參觀資訊 
首 頁最新消息 ‧ 聯絡我們 ‧ 歷屆政大駐校藝術家 ‧ 網站地圖